Jaki wyselekcjonować blat kulinarny, ażeby nie były mu koszmarne bardzo gorące gary, bardzo ostre przyrządy, jak również tłuczone mięsko na kotleciki? W supermarketach jest naście gatunków pulpitów kulinarnych, rozróżniają się one pomiędzy sobą ceną, prezentacją, jak też asekuracją na względnie trudne kulinarne wymogi. Spośród ocen na tematykę pulpitów gastronomicznych, bywa jedna, tycząca się poręcznego użytku, a nadto proponuje się w niej, żeby selekcjonować blat kuchenny z niewielkim wzorkiem, albowiem zaledwie w ten sposób nie dostrzega się niezbyt pięknych okruszków pożywienia czy także kropelek czystej wody. Spośród wielu rodzai pulpitów gastronomicznych zaważyć w sortu wytrzymałości, triumfuje pulpit kulinarny wykonany z pięknego granitu.
Ten wyjątkowy towar nie sposób ubrudzić, zniszczyć, a ponadto nie ma niepokoju przed umieszczeniem gorącego garka czy powszedniego roztłukiwania ubijakiem potraw, ponieważ ma bardzo wysoki poziom zabezpieczenia na uszkodzenia mechaniczne. Odmienną zaletą obrazowanego pulpitu kulinarnego to malutkie dziurki, jakie nie trzeba uodparniać. Wadą tego produktu jest względnie wysoka cena w porównaniu innych pulpitów skawalonych. Co mamy na myśli mawiając o odmiennych blatach kamiennych?
Bowiem, wzorzec przypuszczalnie może utworzyć marmur, jaki także jest stosowany do wytworu płyt gastronomicznych, lecz nie posiada tak bardzo dobrej ochrony porównywalnej z cudownym granitem. Tymczasem ten typ blatu kulinarnego bardzo łatwo zabrudzić, w związku z powyższym potrzebuje impregnowania, a chociażby po stworzeniu wspomnianego zabiegu w prościutki sposób prawdopodobnie można go zupełnie odbarwić, choćby pod wpływem soczku z owoców, na przykład soku z pomarańczy.